Da li danas svako može da bude umetnik?

Ako ste skoro imali priliku da posetite neku galeriju ili muzej, mogli ste da primetite koliko je umetnost odstupila od tradicionalnih formata i tehnika, koje su nekada krasile zidove ovih institucija. Mnogi afirmisani umetnici koji danas izlažu po svetski poznatim galerijama, u velikoj meri koriste digitalnu obradu i usavršavaju svoje izražavanje putem tehnologije.

Jedan od načina stvaranja digitalne umetnosti jeste kombinovanje tradicionalnih tehnika i / ili materijala za crtanje pomoću kompjuterskog softvera za stvaranje digitalnih crteža. Na taj način takva dela mogu ponovo stvoriti izgled tradicionalnih crteža urađenih olovkom ili mastilom. S druge strane, digitalni umetnik može odabrati efekte koje su specifične za medije uz pomoć softvera, kao što je stvaranja složenih uzoraka s apsolutnom matematičkom preciznošću.

Digitalna umetnost nam dolazi u mnogim oblicima, najčešće je isključivo kompjuterski generisana, nacrtana različitim vrstama softvera ili digitalnim slikama s fotografijama. Donosi nam umetničke kompozicije, koje se snažno oslanjaju na upotrebu tehnologije u njegovom stvaranju. Počelo je već od 70-ih godina 20.veka i uglavnom se koristilo za oglašavanje i vizuelne efekte za film. Tako je „Gospodar prstenova“,  koje se smatra jednim od napopularnijih i najuticajnih dela u literaturi 20.veka  doživelo ekranizaciju pola veka nakon objavljivanja davne 1955.godine. Tolkinova umetnost je inspirisala mnoga umetnička dela, muziku, filmove i televiziju, video igre, društvene igre i kasniju književnost. Ljubitelji Tolkina su ekranizaciju prve knjige „Gospodar prstenova“ dočekali 2001, posle koga su snimljena još dva nastavka do 2003. Iza ovog finansijski i produkcijski veoma zahtevnog poduhvata stoji režiser Piter Džekson. Isto je i ideja za film „Avatar“ Džejmsa Kamerona nastala još 1970.godine ali je film snimljen 2009, tj. tek kada mu je tehnologija omogućila da ekranizuje sve efekte, koji se mogu videti u ovom filmu.

Fantastičan primer saradnje tradicionalne umetnosti i digitalnih tehnologija donosi nam film „Loving Vincent“iz 2017.godine. U ovom projektu, koji je oživeo slikarstvo Van Goga (1853 – 1890) je učestvovao je tim umetnika iz celog sveta koji su putovali do studija Loving Vincent u Poljskoj i Grčkoj, gde je bila produkcija. 125 profesionalnih slikara je uljem na platnu oslikalo svaki od 65.000 kadrova filma. Na taj način su stvorili prvi potpuno naslikan igrani film u svetu.

Koga je ovaj neverovatan poduhvat zainteresovao, može da se sazna više detalja na Loving Vincent